Elektrische sfeerhaarden worden over het algemeen beschouwd als energiezuiniger in vergelijking met traditionele haarden op basis van hout, gas of pellets. Dit komt omdat elektrische haarden geen echte verbranding hebben en dus geen brandstof nodig hebben om te functioneren. Hier zijn enkele redenen waarom elektrische sfeerhaarden als energiezuinig worden beschouwd:

  1. Selectieve verwarming: Elektrische sfeerhaarden kunnen vaak afzonderlijk worden gebruikt van de verwarmingselementen. Dit betekent dat je het visuele vuureffect kunt inschakelen zonder de verwarmingsfunctie te gebruiken. Hierdoor kun je de sfeer van een haardvuur creëren zonder extra energie te gebruiken voor het opwarmen van de ruimte.
  2. Efficiënt gebruik van elektriciteit: Moderne elektrische haarden maken gebruik van LED-verlichting en andere energiezuinige technologieën om het vlameffect te creëren. Deze verbruiken over het algemeen minder energie dan oudere verlichtingstechnologieën.
  3. Geen warmteverlies door schoorsteen: Traditionele open haarden kunnen warmte verliezen door de schoorsteen, wat resulteert in minder efficiëntie. Elektrische haarden hebben dit probleem niet, omdat ze geen warmte via een schoorsteen verliezen.
  4. Geen opwarmtijd: Elektrische haarden hoeven niet op te warmen, in tegenstelling tot houtkachels of gashaarden. Dit betekent dat de warmte onmiddellijk beschikbaar is en niet verspild wordt aan het opwarmen van de haard zelf.
  5. Zoned Heating: Sommige elektrische sfeerhaarden hebben de mogelijkheid om alleen specifieke kamers of zones te verwarmen, in plaats van het hele huis. Dit kan helpen om energie te besparen door alleen de ruimtes te verwarmen waar dat nodig is.

Hoewel elektrische sfeerhaarden over het algemeen als energiezuiniger worden beschouwd dan traditionele haarden, is het nog steeds belangrijk om bewust om te gaan met het energieverbruik. Als je ervoor kiest om de verwarmingsfunctie van de haard te gebruiken, zorg er dan voor dat je de thermostaat en instellingen aanpast op een manier die energie-efficiëntie bevordert.