Er zijn verschillende soorten elektrische sfeerhaarden beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en ontwerpen om aan verschillende behoeften en voorkeuren te voldoen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten elektrische sfeerhaarden:

  1. Inbouw elektrische sfeerhaarden: Deze haarden zijn ontworpen om in een bestaande muur of schouwopening te worden ingebouwd. Ze kunnen een naadloze en elegante uitstraling creëren, alsof ze een deel zijn van de architectuur van het gebouw.
  2. Vrijstaande elektrische sfeerhaarden: Dit zijn standalone haarden die je overal in een kamer kunt plaatsen waar een stopcontact beschikbaar is. Ze zijn draagbaar en gemakkelijk te verplaatsen, wat flexibiliteit biedt bij het indelen van je interieur.
  3. Wandgemonteerde elektrische sfeerhaarden: Deze haarden worden aan de muur bevestigd en kunnen een modern en strak uiterlijk toevoegen aan de ruimte. Ze nemen weinig ruimte in beslag en kunnen dienen als decoratief middelpunt.
  4. Tafelblad elektrische sfeerhaarden: Deze compacte haarden kunnen op een tafel, plank of ander oppervlak worden geplaatst. Ze zijn ideaal voor kleinere ruimtes of voor mensen die de sfeer van een haard willen zonder grote installaties.
  5. Hoek elektrische sfeerhaarden: Speciaal ontworpen voor hoeken van kamers, deze haarden maximaliseren de ruimte-efficiëntie en creëren een gezellige sfeer in ongebruikte hoeken.
  6. TV-standaard met ingebouwde sfeerhaard: Sommige mediaconsoles of tv-standaards zijn voorzien van een ingebouwde sfeerhaard onder de tv-ruimte. Dit combineert entertainment en ambiance in één meubelstuk.
  7. Elektrische haardinzetten: Dit zijn compacte eenheden die in een bestaande open haardopening kunnen worden geplaatst. Ze kunnen een bestaande open haard omtoveren tot een elektrische sfeerhaard zonder de noodzaak van hout of gas.
  8. Buitenelektrische sfeerhaarden: Deze zijn ontworpen voor gebruik buitenshuis, zoals op terrassen of in tuinen. Ze kunnen een gezellige sfeer creëren tijdens koele avonden zonder de noodzaak van een echt vuur.
  9. Elektrische haardkachels: Naast het creëren van een visueel vuureffect kunnen sommige elektrische sfeerhaarden ook als kachel fungeren door warmte te genereren. Deze zijn handig om extra warmte toe te voegen aan een kamer.

Elk type sfeerhaard heeft zijn eigen unieke voordelen en toepassingen. Bij het kiezen van een sfeerhaard is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de beschikbare ruimte, het gewenste ontwerp, de functionaliteit (verwarmingsopties), en persoonlijke voorkeuren voor stijl en ambiance.